Mooij Onderzoek

Dag in dag uit

Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980

Dag in dag uit - Een journalistieke geschiedenis van de Volkskrant vanaf 1980Drie decennia van maatschappelijke verandering, twee hoofdredacteuren, één krant: de Volkskrant. Zij vormen de ingrediënten van de geschiedenis die in dit boek wordt geschetst. In de periode 1980-2010 ontwikkelde de Volkskrant zich van het lijfblad van links Nederland tot de brede nieuwskrant van vandaag. Zonder strubbelingen ging dat niet. De twee hoofdredacteuren, Harry Lockefeer en Pieter Broertjes, gaven elk op eigen wijze leiding aan een eigenzinnige en vaak verdeelde redactie, die nooit te beroerd was de hakken in het zand te zetten.
Behalve de interne perikelen en het permanente redactionele debat beschrijft Dag in dag uit ook de positie van de krant in een veranderende omgeving. Hoe heeft de Volkskrant gereageerd op de grote gebeurtenissen, variërend van de val van de Muur tot de moord op Pim Fortuyn, op schommelingen in het politieke klimaat en op de economische ontwikkelingen op de dagbladmarkt? Na een lange periode van onafgebroken groei en zakelijk succes keerde aan het eind van de jaren negentig het tij en moest de krant het hoofd zien te bieden aan een gestaag oplopend verlies van lezers en adverteerders en de moordende concurrentie van internet en gratis nieuws.
Annet Mooij kreeg vrij toegang tot het redactiearchief en sprak met een groot aantal hoofdrolspelers. Op basis van dat materiaal biedt Dag in dag uit een onthullend kijkje achter de schermen van de Volkskrant.

Annet Mooij, Dag in dag uit
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011.
Dag in dag uit is te bestellen bij Bol.com.

Boeken overzicht